Challenges archief

Het samenwerkingsverband tussen de vier instellingen stimuleert nieuwe innovatieve onderwijsvormen, zoals Challenge Based Learning. Hierbij werken studenten uit verschillende disciplines met elkaar en met maatschappelijke partners samen aan daadwerkelijke problemen uit het bedrijfsleven of de samenleving. Vanaf 2021 organiseerde de alliantie de volgende challenges voor derdejaars bachelorstudenten en alle masterstudenten van de TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht.

  • COVID Challenge
    De Covid-19 pandemie confronteert ons tot op de dag van vandaag met een nieuwe realiteit. De gemeente Utrecht was voor de Covid Challenge op zoek naar oplossingen om de gezondheids- sociale en economische last van de pandemie voor de Utrechtse inwoners te minimaliseren. Studententeams gingen aan de slag om, passend binnen de landelijke coronamaatregelen,  creatieve oplossingen te vinden die niet of minder belastend zijn.
  • Dutch Dairy Challenge
    De Dutch Dairy Challenge hielp melkveehouders om ‘handen en voeten’ te geven aan een eigen vernieuwend en ondernemend idee voor de toekomst van het melkveebedrijf. Studenten voegden zich bij het team van een ondernemende melkveehouder. Samen met een professionele coach ontwikkelden de studenten vaardigheden op het gebied van ondernemerschap en start-up skills.
  • Food for Health and Safety Challenge
    Het ministerie van Defensie was op zoek naar een nieuw voedselconcept voor militairen op training en missies. Studenten werden in deze challenge uitgedaagd om een nieuw duurzaam concept te ontwerpen waarover militairen tevreden zijn en dat tegelijkertijd voldoet aan alle voorwaarden van het ministerie.
  • Inter-University Sustainability Challenge
    Hoe gaat de duurzame stad van de toekomst eruit zien en hoe realiseren we duurzame steden? Binnen deze challenge kregen de studenten de keuze uit drie onderwerpen: (1) Stedelijke landbouw, (2) Luchtkwaliteit, of (3) Energietransitie. In interdisciplinaire teams werkten zij samen, elk met hun eigen expertise, aan out-of-the-box, wetenschappelijke oplossingen voor de U.N. Sustainable Development Goals (SDG’s).
  • Bio-med-tech Interdisciplinary Team Training (BITT)
    In deze challenge was een actueel en dringend probleem van een patiënt het vertrekpunt. Denk aan risico’s door verklevingen als gevolg van meerdere hartoperaties en een eetprobleem door een tumorbehandeling. Drie kleine groepen studenten van de verschillende instellingen en meerdere disciplines werkten aan een oplossingsrichting voor deze patiënten.
  • RAT Challenge
    Wanneer we onze lokale supermarkt binnenlopen, kunnen we ervan uitgaan dat de producten die we kopen niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wat vaak niet wordt gerealiseerd, is dat alle producten op dieren worden getest: van de ingrediënten tot de verpakking, alles wordt gescreend met behulp van proefdieren. Niet alleen voedsel, ook medicijnen zoals vaccins worden uitgebreid getest op dieren. In deze challenge vinden een groep van studenten en professionals in een multidisciplinaire context oplossingen voor het complexe probleem van dierproeven.

Contact

Sabine Uijl