Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht vormen sinds begin dit jaar een strategische alliantie. De instellingen bundelen hun complementaire expertises ten behoeve van oplossingen voor problemen op het gebied van gezondheid, voedsel, energie en duurzaamheid. Dit nieuwe samenwerkingsverband wordt op 2 december om 14 uur officieel gelanceerd in aanwezigheid van minister Ingrid van Engelshoven. Medewerkers en studenten zijn welkom om dit mee te vieren.

Op 2 december tussen 14 uur en 15.50 uur zijn alle medewerkers en studenten van de vier instellingen van harte welkom om kennis te maken met de alliantie tijdens een dynamisch online event. In drie rondetafelgesprekken en in workshops komen verschillende onderdelen van de samenwerking op het gebied van onderzoek en onderwijs aan bod. Aanmelden is noodzakelijk.

Programma 2 december
Tijdens het plenaire gedeelte van 14 tot 15 uur spreken toponderzoekers van de thema’s Personalised Precise Preventive Health en Circular Safe Society over de maatschappelijke impact van de alliantie. Een aantal jonge onderzoekers geeft een voorproefje van verrassende, interdisciplinaire samenwerkingen tussen de vier instellingen. In het bijzijn van minister Van Engelshoven worden de uitdagingen op het gebied van onderwijs besproken. Zo kunnen studenten zich vanaf voorjaar 2021 inschrijven voor vakken bij de partnerinstellingen en wordt ingezet op nieuwe onderwijsvormen zoals challenge-based learning. Tussen 15 uur en 15.50 uur zijn er workshops over de verschillende onderzoeksgebieden en onderwijsthema’s binnen de samenwerking.

Challenging future generations
Het motto van de samenwerking is Challenging future generations. In lijn hiermee hebben jonge onderzoekers en docenten een belangrijke rol in de alliantie. De vertegenwoordigers van de vier Young Academies trekken hierin samen op. Ze pleiten ervoor dat de instellingen risico’s nemen en unusual collaborations mogelijk maken: onverwachte samenwerking ver over de grenzen van vakgebieden heen, vanuit de nieuwsgierigheid van de onderzoekers en die tot onverwachte resultaten leiden.

Kennismaken met de alliantie? Meld je aan voor het event op 2 december
De instellingen laten op 2 december graag zien welke richting en inhoud zij aan de alliantie geven en presenteren met trots de resultaten van één jaar samenwerking. Alle medewerkers en studenten die geïnteresseerd zijn in deze samenwerking zijn van harte welkom en kunnen zich hier aanmelden.