68 studenten van de TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht werken in opdracht van het ministerie van Defensie samen aan een nieuw voedselconcept voor militairen op een missie. Soldaten die zijn uitgezonden, krijgen maaltijden geserveerd uit de verouderde mobiele satellietkeuken. Het ministerie van Defensie klopt nu bij studenten aan met de vraag hoe ze hun militairen een goede, voedzame en smakelijke maaltijd voor kunnen schotelen. “Wij zeggen: Help ons een nieuw concept te ontwikkelen. Kom met verrassende nieuwe ideeën”, zo stelt generaal Frits van Dooren van Defensie.

Op vrijdag 12 januari ging deze Food for Health and Safety Challenge (F4HS) van start en kwamen alle studenten en de experts van het ministerie voor het eerst bij elkaar. De studenten buigen zich in interdisciplinaire teams over vragen als: Hoe zorg je ervoor dat soldaten voedzame maaltijden met voldoende calorieën eten? Hoe vervoer je voedsel naar de basis waar de militairen gelegerd zijn? Hoe presenteer je de maaltijd? Op dit moment wordt de militaire satelliet-keuken gebruikt om eten op te warmen en te verdelen, maar dit concept moet vervangen of verbeterd worden. Auke Westerterp, docent WUR & adviseur bij Defensie: “De militairen hebben weinig afwisseling in de maaltijden, ze eten bijvoorbeeld een hele week bruine bonen. Het komt dan ook vaak voor dat soldaten van verschillende landen die gezamenlijk op missie zijn, maaltijden uitwisselen met elkaar. Het zou ontzettend welkom zijn als het eten zowel voedzaam als gevarieerd is.”

Interdisciplinair, inter-universitair en internationaal

De groep studenten is niet alleen divers als het gaat om de universitaire instelling waar ze bij aangesloten zijn, maar ze vertegenwoordigen ook veertien verschillende nationaliteiten en 38 verschillende opleidingen, zowel op bachelor- als op masterniveau. Hierdoor doen de studenten ervaring op met het werken in diverse teams waarbij disciplines worden overstegen. De komende weken gaan de studenten aan de slag gaan met deze uitdaging. Samen met hun coaches, die hen begeleiden in het ontwikkelen van professionele en persoonlijke vaardigheden, en met de experts van Defensie komen de studenten nog voor de zomer met voorstellen voor een nieuw voedselconcept.

Hart onder de riem

Minister van Engelshoven sloot vrijdagmiddag ook aan bij de kick-off van de challenge, om op deze manier de studenten een hart onder de riem te steken, nu het studeren op afstand gebeurt. De studenten spraken met de minister over hun ervaringen met studeren in coronatijd en welke invloed dit heeft op hun mentale welzijn. Ze spraken onder andere over introductietijd van eerstejaars studenten en de rol van studentenverenigingen in het onderhouden van contact.

Samenwerkingsverband

F4HS maakt onderdeel uit van het onderwijsaanbod van de alliantie Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Deze vier instituten werken samen op het gebied van onderwijs en onderzoek om zo gezamenlijk tot oplossingen voor mondiale vraagstukken te komen. Challenge based onderwijs is een belangrijke pijler van het gemeenschappelijke onderwijs van de instellingen. In teams werken de studenten aan authentieke vraagstukken uit de praktijk. Dat vraagstuk is complex en voor een oplossing zijn verschillende vak- en domeinspecifieke disciplines nodig. De opdracht is open, met voldoende ruimte voor creativiteit en het ontdekken en verkennen van nieuwe concepten. Daarnaast doen de studenten ook veel professionele vaardigheden op die ze later in hun loopbaan nodig hebben.