Vandaag vertrekt een zeilschip met aan boord studenten van TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht. Het motto: ‘Alle hands on deck voor de sdg’s’. In verband met corona gaat de tocht niet langs de Atlantische maar de Nederlandse kusten. De leerervaring is er niet minder om, en er wordt ervaring opgedaan voor toekomstige internationale expedities. De bemanningsleden doen dagelijks verslag van hun belevenissen. Volg hiervoor de blogs en vlogs op de website van Sailing for Impact.

Over Sailing for Impact

Sailing for Impact is een idee van de Utrechtse docent Peter Linde en wordt mede mogelijk gemaakt door de alliantie. “Het staat voor het doen van een betekenisvol afstudeertraject”, zegt Peter Linde, “Een zeilschip is een effectief en duurzaam vehikel om mensen, ideeën en plaatsen met elkaar te verbinden. Het schip en de crew vaart als het ware door de transitie. Leren in en van de natuur kan daarbij een belangrijke bron van inspiratie zijn. De bemanning is in hoge mate op elkaar aangewezen en werkt samen om het schip te varen en met elkaar en interdisciplinair tot een groter overkoepelend verhaal te komen over de zeilexpeditie als wezenlijk onderdeel van én als katalysator voor onderwijsvernieuwing.”

Oorspronkelijke plan

Het oorspronkelijke plan was een 8 weken durende zeil-expeditie langs de Atlantische kusten en Oostzee, met 15 masterstudenten van TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht. De studenten zijn sinds september nauw betrokken geweest bij de voorbereiding. Eind maart viel de beslissing dat de expeditie, ondanks alle voorzorgen in het kader van covid 19, dit jaar niet zou kunnen plaatsvinden. Linde: “Dat was natuurlijk een grote domper. Het goede nieuws is dat de crew ondanks deze tegenslag bij elkaar is gebleven. De crew is elkaar wekelijks online blijven ontmoeten om elkaar te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van hun individuele afstudeeronderzoeken.”

Zeiltocht 21 t/m 27 juni

Nu beperkingen snel opgeheven worden, is alsnog een zeiltocht gepland. Deze vindt plaats tussen 21 juni tot en met 27 juni. “Door ons te beperken tot IJsselmeer en Waddenzee voldoen we aan de richtlijnen van de Rijksoverheid en de universiteiten. We hanteren de geldende coronaprotocollen van de zeilende chartervaart. De reis stelt ons in staat om het project waar we sinds september met elkaar aan hebben gewerkt in stijl af te sluiten.”

Verdere programma

De groep bezoekt het NIOZ op Texel en de Zeevaartschool in Enkhuizen. De studenten ontmoeten de Searanger Service in Den Helder en sluiten de trip af met een gemeenschappelijk programma op Pampus met de Stichting Pampus en het zakelijk netwerk rond de ambitie van het eiland om volledig circulair en off the grid te worden. Onderweg stappen ook een aantal academische begeleiders van WUR en UU op om inhoudelijk met de crew te werken en een stukje mee te varen. Het doel van deze afsluitende bijeenkomst is om samen de contouren van komende Sailing for Impact expedities te verkennen.