Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn een strategische alliantie gestart, die in december 2020 op het hoogtepunt van de pandemie officieel van start is gegaan. Op 19 april komen de alliantiepartners samen voor de eerste grootschalige persoonlijke bijeenkomst. Daar laten ze de projecten en initiatieven binnen de alliantie zien als onderdeel van de conferentie ‘Building the Future Together’ in Eindhoven. 

“Het motto van onze alliantie is ‘challenging future generations'”, merkt Robert-Jan Smits op, de voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, die de officiële opening van de conferentie verzorgt. “Er zijn veel uitdagingen in de samenleving. Wij zijn van mening dat samenwerking de beste manier om deze uitdagingen op te lossen, of het nu gaat om gezondheidszorg, voedselproductie of klimaatverandering. Als voorzitter van het CvB van de TU/e ben ik zeer verheugd om onze projectpartners op onze campus te mogen verwelkomen voor wat ongetwijfeld een zeer productieve en stimulerende dag van discussie en toekomstplanning zal worden.”

Mogelijkheden tot netwerken

‘Samen bouwen aan de toekomst’ wordt een conferentie met een verschil. Naast presentaties, interviews en paneldiscussies is er een projectenmarkt waar onderzoekers hun alliantieprojecten kunnen laten zien. Ook is er een ‘Mystery Match’-aanpak waarbij deelnemers aan anderen worden gekoppeld om interdisciplinaire verbindingen tot stand te brengen. En er is een reeks break-out sessies van alle zeven alliantie-initiatieven.

Het programma begint met een plenaire sessie onder leiding van Barry Fitzgerald (Science Information Officer, TU/e), en zal worden bijgewoond door onderzoekers en bestuursleden van alle partnerinstituten. Aan het begin bespreken onderzoekers van het Centre for Unusual Collaborations van de Alliantie hun interdisciplinaire samenwerkingsprojecten. Zo vertellen Sylvia Brugman (WUR) en Yoeri van de Burgt (TU/e) over hun interdisciplinaire project rond chronische pijn – een aandoening waar alleen al in Nederland zo’n 3 miljoen volwassenen aan lijden.

Toekomstige onderzoekers en toekomstig onderwijs

Naast interdisciplinair onderzoek is de alliantie ook gericht op de ontwikkeling van studenten en onderwijs. Promovenda Charisma Hehakaya (UMC Utrecht) deelt hoe de alliantie de volgende generatie onderzoekers en academici kan helpen. Zij deelt haar verhaal over de uitdagingen die eerste-generatiestudenten (studenten van wie de ouders niet in de gelegenheid waren om naar de universiteit te gaan) ervaren en hoe zij een fonds voor eerste-generatiestudenten heeft opgericht.

Op het gebied van onderwijs bieden de alliantie-universiteiten als eerste een digitaal platform EduXchange aan om studenten te ondersteunen die vakken volgen aan partneruniversiteiten. Arnold Bregt (decaan onderwijs WUR) vertelt samen met twee studenten van de TU/e en het UMC Utrecht hoe de alliantiepartners samenwerken om nieuwe en innovatieve benaderingen in het onderwijs mogelijk te maken.

Marcel Bogers (hoogleraar Open & Collaborative Innovation, TU/e) geeft vervolgens voorbeelden van de open en collaboratieve vormen van innovatie die we het beste kunnen gebruiken om de uitdagingen van de moderne samenleving aan te gaan. Hij geeft ook voorbeelden hoe de alliantie dit kan faciliteren. De plenaire sessie wordt afgesloten met een interview met leden van het bestuur van de alliantie – Frank Baaijens (rector magnificus TU/e), Arthur Mol (rector magnificus WUR), Henk Kummeling (rector magnificus UU), en Arno Hoes (decaan en vicevoorzitter van de RvB UMC Utrecht).

Break-out sessies

Na de plenaire sessie krijgen de aanwezigen de gelegenheid om hun collega’s van andere partners te ontmoeten via ‘Mystery Match’ en een speciale reeks break-out sessies. De thema’s van de break-out sessies zijn preventieve gezondheid en circulaire samenleving (prioritaire thema’s van de alliantie), maar er zijn ook sessies over ook onderwijs, ongebruikelijke samenwerkingen, kunstmatige intelligentie voor gezondheid, levende technologieën, en impact van de alliantie.

De plenaire sessie van de alliantieconferentie ‘Samen bouwen aan de toekomst’ is online te bekijken via deze link. Het volledige conferentieprogramma is hier te vinden.

En inschrijven om de conferentie bij te wonen kan hier.

Over de Alliantie

De alliantie van TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht daagt nieuwe generaties onderzoekers en studenten uit om dwars door disciplines heen samen te werken, zonder vooraf beperkingen te stellen. Het onderzoek richt zich op vijf grote thema’s, met Circular Society en Preventive Health als prioritaire thema’s. De instellingen dagen zichzelf ook uit door onderzoekers onconventionele benaderingen van onderzoek toe te staan. De ambitie is groot: dat oplossen wat geen oplossing lijkt te hebben. De vier instellingen werken interdisciplinair samen op die gebieden waar zij elkaar aanvullen. Dit versterkt zowel elk van de afzonderlijke instellingen als het samenwerkingsverband zelf.