De jaarconferentie alliantie EWUU met het thema ‘Navigating Transitions’ vond 24 april plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Ruim 330 deelnemers luisterden naar inspirerende sprekers en bezochten interactieve workshops over navigeren door maatschappelijke transities via interdisciplinair onderwijs en onderzoek.

Met een prachtige vertolking van ‘Igaviku Tuules’ opende het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) de jaarconferentie alliantie EWUU. Het optreden van USKO illustreerde de essentie van interdisciplinariteit en daarmee de essentie van de alliantie. “Dit muziekstuk is gecomponeerd door drie verschillende dichters”, licht Margriet Schneider, bestuursvoorzitter UMC Utrecht, toe. “Elke dichter bracht zijn eigen unieke perspectief, kennis en vaardigheden in. Op dezelfde manier symboliseert de conferentie onze wens om verbindingen te leggen en begrip te creëren door interdisciplinaire samenwerking.”

Focus langetermijngevolgen

Filosoof en keynote speaker Roman Krznaric nam de deelnemers mee in het onderwerp ‘langetermijndenken in een wereld van de korte termijn’. Krznaric pleitte voor een mentaliteitsverandering die toekomstgerichte acties aanmoedigt: minder kortetermijndenken en meer focus op de langetermijngevolgen. Hij liet aan de hand van krachtige voorbeelden zien hoe kortetermijndenken leidt tot existentiële dreigingen en machteloosheid in de economie, de politiek en sociale voorzieningen. En hoe langetermijndenken kan bijdragen aan het navigeren door maatschappelijke transities.

Interactieve tracks en postertentoonstelling

De deelnemers van de jaarconferentie bezochten na de plenaire sessie een van de drie interactieve tracks die werden vormgegeven door de strategische programma’s van de alliantie EWUU en bekeken een interactieve tentoonstelling over diverse innovatieve (onderzoeks)projecten.

Henk Kummeling, Rector Magnificus Universiteit Utrecht, sloot de conferentie af. Daarbij nodigde hij het EWUU-publiek uit het langetermijndenken in deze korte termijn wereld voort te zetten en interdisciplinair onderzoek en onderwijs te omarmen voor een betere wereld, voor ons en toekomstige generaties. “Door onze uiteenlopende talenten en perspectieven te verenigen, hoop ik dat we innovatieve oplossingen kunnen bedenken voor de complexe uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Bedankt voor de aanwezigheid en we kijken uit naar de positieve impact die we samen kunnen creëren.”

Video: impressie van de conferentie

Foto galerij: