Ons institute 4 Preventive Health (i4PH) kondigt een nieuwe Zaaigeldronde aan, met het thema Embracing a Transdisciplinary Approach to Drive Preventive Health Transformations.

Deadlines en budget

De Seed Call is open van 15 juli tot 17 oktober. Er wordt maximaal €50.000,- per voorstel toegekend. We behouden ons het recht voor om een ingediend project gedeeltelijk te financieren in plaats van volledige financiering te verstrekken.

Projectvoorstel indienen

Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden en indienprocedure de website van i4PH.

Transdiciplinaire werkwijze

Bij het Institute for Preventive Health nemen we het voortouw in het vernieuwen van onze aanpak van gezondheid. We doorbreken de grenzen van afzonderlijke disciplines en omarmen een transdisciplinaire werkwijze. Hierbij kijken we naar een breed scala aan factoren – van biologische en sociale determinanten tot gedrag en beleid – die de algehele gezondheid, het welzijn en ziektepreventie beïnvloeden.

Onze visie: een gezonder Nederland voor iedereen

We sluiten aan bij de Kennis- en Innovatieagenda van Health Holland: het verlengen van gezonde levensjaren met 5 jaar voor alle Nederlandse burgers en het verminderen van gezondheidsverschillen met 30% in 2040. Om dit te bereiken, richten we ons op cruciale levensfasen en stimuleren we systeemwijde transities in preventieve gezondheidszorg. Een transformatie gaat verder dan geleidelijke veranderingen; het vraagt om een fundamentele verschuiving in onze benadering van preventieve gezondheid, waarbij we het hele gezondheidsecosysteem in beschouwing nemen en grootschalige, duurzame veranderingen bevorderen.

Met deze Seed Call willen we transformatieve samenwerkingen stimuleren, inter- en transdisciplinaire verbindingen bevorderen en de maatschappelijke impact vergroten. Daarnaast hopen we hiermee jouw slagingskansen bij het verkrijgen van financiering te verhogen.

Financiering om ideeën te transformeren

Zaaigeld ondersteunt de ontwikkeling van tastbare resultaten die transformatie bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn het omzetten van een projectidee in een grootschalige toepassing (zoals Horizon Europe, NWA, enz.) of het opstellen van whitepapers of literatuurreviews die toekomstige strategieën ondersteunen. Een transformatie gaat verder dan geleidelijke veranderingen; het vraagt om een fundamentele verschuiving in onze benadering van preventieve gezondheid, waarbij we het hele gezondheidsecosysteem in beschouwing nemen en grootschalige, duurzame veranderingen stimuleren.

Onderzoeksthema’s

Optimale fysieke, sociale en mentale gezondheid en zelfredzaamheid zijn essentieel om een gezond en productief leven te kunnen leiden. Dit geldt in alle levensfasen, zoals zelfstandigheid bereiken in de adolescentie, deelname aan de arbeidsmarkt in de volwassenheid en zelfredzaamheid behouden bij ouderen.

i4PH wil werken aan systeemveranderingen waarbij oplossingen uit verschillende domeinen worden gecombineerd om een blijvende transformatie richting welzijn, zelfstandig functioneren en voortdurende zelfredzaamheid in verschillende levensfasen te ondersteunen.

Wij willen voorstellen financieren rond de volgende thema’s:

Gezonde Start

Door ons te richten op kinderen en gezinnen vanaf de conceptie tot het moment dat kinderen het huis verlaten, willen we maatschappelijke uitdagingen aanpakken zoals groepsdruk, beperkte toegang tot gezonde leefstijlopties en mentale gezondheidsproblemen. Via onderzoek en technologie bevorderen we gezonde gewoonten en ondersteunen we succesvolle overgangen naar volwassenheid

Gezonde Leefomgeving

Onze leefomgeving is een belangrijke structurele factor die onze gezondheid en welzijn sterk beïnvloedt en aanzienlijke invloed heeft op gezondheidsuitgaven. Onze leefomgeving biedt een breed scala aan gezondheid bevorderende interventies in vier onderling verbonden dimensies: de bebouwde omgeving (bijvoorbeeld wegen, fietspaden, parken), de chemische/biologische omgeving (bijvoorbeeld vervuiling), de sociale omgeving (bijvoorbeeld sociale netwerken, participatie, veiligheid) en de voedselomgeving (bijvoorbeeld gezonde voedingswinkels).

Toekomst van kanker

Kanker treft mensen van alle leeftijden en heeft aanzienlijke maatschappelijke gevolgen. Om deze effecten te bestrijden, moeten we ons begrip van de oorzaken van kanker verdiepen, onderzoeken hoe leefstijl en leefomgevingsondersteuning patiënten tijdens de behandeling kunnen helpen en de resultaten kunnen verbeteren, en betere manieren vinden om individuen met een geschiedenis van kanker te ondersteunen. Onderzoekers en partners spelen een cruciale rol in het bestuderen van leefstijlveranderingen bij patiënten, het onderzoeken van gezondheidsproblemen bij vrouwen, en het bevorderen van ziektepreventie en -beheer.

Health @ Home

Met als doel het bevorderen van digitale zelfmanagement en zelforganisatie richt dit onderzoeksthema zich op kwetsbare ouderen en mensen die risico lopen om opgenomen te worden. Door gebruik te maken van technologische innovaties en het implementeren van living labs streven we ernaar om het functioneren van ouderen te optimaliseren, de participatie in de samenleving te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.