Wie studeert aan één van de alliantie-instellingen kan zich via www.eduxchange.nl eenvoudig inschrijven voor cursussen van de partnerinstellingen. De realisatie van dit platform was een mooie en belangrijke mijlpaal voor de EWUU en het resultaat van een goede samenwerking tussen de instellingen onderling, met SURF als implementatiepartner. Een recente uitgebreide evaluatie wijst uit dat het platform een goede basis vormt om de mobiliteit van studenten te vergroten, maar ook dat er meer nodig is dan alleen een systeem.

Verbredend, verdiepend, multidisciplinair

Het volgen van onderwijs aan andere instellingen biedt studenten de kans om zich te verbreden en te verdiepen op een manier die de eigen universiteit niet altijd kan bieden. Dat is de kracht van de alliantie: we zijn complementair aan elkaar. Voor de studenten die tot nu toe het platform gebruikten gold vooral het verbredende als reden om elders een cursus te volgen. Ook geven ze aan het aantrekkelijk te vinden om perspectieven uit meerdere disciplines te leren kennen buiten de grenzen van de eigen universiteit.

Informatievoorziening en studeerbaarheid

Uit de evaluatie blijkt dat informatievoorziening en studeerbaarheid de belangrijkste verbeterpunten zijn. Studenten geven aan beter zicht te willen op het tijdslot van een cursus om deze te kunnen inpassen in hun rooster op de eigen universiteit. Dat studenten deze punten aangeven is goed te verklaren. De universiteiten van Wageningen, Eindhoven en Utrecht hanteren verschillende onderwijsperiodes, roosters en time slots. Dat vereist goede informatievoorziening, en flexibele ruimte om de gewenste cursus te kunnen volgen.

Op weg naar meer mobiliteit

Rond de 100 studenten schrijven zich jaarlijks via EduXchange in. Als EWUU-alliantie hebben we de ambitie dit aantal de komende jaren te verhogen. Om dat voor elkaar te krijgen, en daarmee meer mobiliteit te realiseren, wordt de komende tijd aan verschillende zaken gewerkt:

  • De verdere ontwikkeling van EduXchange, met meer en betere informatie om de student te helpen in het zoekproces.
  • De mobiliteitsmogelijkheden meer en gerichter per opleiding onder de aandacht brengen bij zowel studenten als bij medewerkers (opleidingsdirecteuren, docenten en studieadviseurs).
  • Het vergroten van het onderwijsaanbod: meer cursussen publiceren en het verkennen van het aanbieden van minoren en andere pakketten cursussen.
  • In kaart brengen en waar mogelijk oplossen van obstakels die mobiliteit in de weg zitten. Denk aan de genoemde verschillende academische kalenders, maar ook het hebben van ingangseisen, het niet open hebben staan van cursussen voor bijvakkers en een beperkt aantal plaatsen beschikbaar hebben voor studenten.

In onze ambitie werken we ook samen met studenten: we nemen hun wensen en ideeën mee in het proces om te komen tot meer studentmobiliteit.

Over EduXchange

EduXchange ondersteunt studenten bij de oriëntatie op en registratie voor cursussen, en zorgt voor de automatische terugkoppeling van resultaten naar de thuisinstelling van de student. Het platform geeft de student zicht op het cursusaanbod, en vereenvoudigt het administratieve proces voor de student én de instelling.

Over alliantie EWUU Onderwijs

Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht verzorgen samen het alliantie EWUU onderwijs. Dit complementaire onderwijs wordt gekenmerkt door transdisciplinariteit en innovatie, (studenten)mobiliteit, en is erop gericht alle lerenden – inclusief de eigen medewerkers van de instellingen – uit te rusten met toekomstgerichte kennis en vaardigheden.

Meer over EWUU Onderwijs.

Contact

Wil je meer weten over hoe EWUU Onderwijs werkt aan studentmobiliteit? Neem contact op met Fennie van Straalen (programmamanager EWUU Onderwijs) via fennie.vanstraalen@wur.nl.