Op 8 en 9 februari vond de transdisciplinaire hackathon ‘Designing Circular Pathways for Change’ plaats, een initiatief van de EWUU-alliantie in samenwerking met TNO. Tijdens deze hackathon werkten studenten en professionals samen aan innovatieve oplossingen voor een circulaire bouwsector.

Samenwerking tussen studenten en professionals

Tijdens de hackathon kwamen studenten en professionals uit verschillende instellingen samen om transdisciplinaire samenwerking in de praktijk te brengen. Deelnemers waren afkomstig van onder andere de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft en de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast namen vijf promovendi van diverse instellingen en drie professionals uit het bedrijfsleven deel aan de uitdaging. De combinatie van verschillende academische achtergronden en expertisegebieden zorgde voor een dynamische en productieve samenwerking. Vanuit EWUU werd de hackathon georganiseerd door het EWUU Centre for Unusual Collaborations, EWUU Education programme en het EWUU institute 4 a Circular Society.

“Het was echt inspirerend om met mensen uit verschillende disciplines en achtergronden samen te werken. Ik kreeg nieuwe inzichten in teamwork, probleemoplossing en hoe je buiten de gebaande paden kunt denken bij complexe uitdagingen.” (student)

Doel en thematiek van de hackathon

De hackathon richtte zich op een urgent maatschappelijk vraagstuk: de circulaire transitie in de bouwsector. Deelnemers werkten aan een case uit het UPSCALE project, waarbij ze systemische uitdagingen analyseerden en innovatieve oplossingen ontwikkelden. Het doel was om vier concrete richtingen voor verandering te identificeren en tegelijkertijd transdisciplinaire samenwerking te bevorderen. Door de integratie van kennis en samenwerking tussen disciplines ontstonden vernieuwende inzichten die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Impact en vervolg

De impact van de hackathon reikt verder dan het evenement zelf. De ontwikkelde ideeën worden verder uitgewerkt binnen het UPSCALE project, waarbij deelnemers een actieve rol spelen in de voortgang van hun concepten. Bovendien hebben de studenten waardevolle transdisciplinaire vaardigheden opgedaan die hen zullen helpen in hun toekomstige carrière. Ze leerden hoe ze effectief kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams en academische kennis praktisch kunnen toepassen.

Het werken met mensen uit verschillende disciplines was bijzonder inspirerend en hielp om beter te begrijpen hoe samenwerking en dynamiek invloed hebben op het proces en de uitkomst van een project” (student)

Ook de betrokken bedrijven en onderzoeksinstellingen zagen de waarde van de hackathon. Een vertegenwoordiger van TNO benadrukt: “Deze hackathon heeft de kracht van samenwerking tussen studenten en professionals laten zien. Door verschillende perspectieven samen te brengen, konden we frisse, innovatieve benaderingen van circulariteit in de bouwsector verkennen.”

De uitwisseling van methoden en ideeën zorgde voor een leerzame ervaring voor alle betrokkenen. Volgens Dimitra Mousa, projectleider EWUU sluit deze hackathon perfect aan bij de bredere visie van EWUU, waarin transdisciplinaire samenwerking een sleutelrol speelt bij het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Een stap richting een circulaire bouwsector

De bouwsector, die verantwoordelijk is voor 35% van al het afval, heeft systemische veranderingen nodig om circulair te worden. Met een investering van 1,3 miljoen euro vanuit NWO speelt het UPSCALE-project hierin een cruciale rol. De hackathon heeft laten zien hoe wetenschap en praktijk elkaar kunnen versterken en hoe samenwerking leidt tot vernieuwende inzichten. Met deze succesvolle editie is een belangrijke stap gezet richting een duurzamere bouwsector.