Op 27 maart werd de BITT challenge afgesloten voor de bijna 100 studenten die hieraan deelgenomen hebben. Met  interessante posterpresentaties en pitches werden alle uitgewerkte ideeën gepresenteerd. Tijdens verschillende interviews werden deelnemende studenten en tutoren

Werken aan een reële patiënten-casus

Tijdens de Bio-Tech-Med Nutrition Interdisciplinary Team Training, kortweg ‘BITT’ genoemd, worden studenten van de verschillende EWUU-instellingen (TU/e, WUR, UU en UMCU) samengebracht om te werken aan een challenge in de vorm van een real-life casus van een patiënt. De studenten komen van de opleidingen Biomedical Engineering van de TU/e, Nutrition and Health van de WUR, biomedische wetenschappen van de UU en SUMMA van het UMCU. Als onderdeel van hun master curriculum kunnen zij kiezen om mee te doen aan de challenge. De uitdaging in de casus is daarom ook gerelateerd aan een voeding, medisch of technisch probleem, of een combinatie hiervan. Zo werkte één van de groepjes aan een casus van een patiënt die aan post-Covid-syndroom leed. Zij bedachten een gepersonaliseerd supplementensysteem waarbij op basis van je bloeduitslagen de juiste supplementen afgeleverd worden aan je deur.

Tutor Richard Horenberg en zijn studenten

Een heuse uitdaging voor zowel student als docent

Een van de bijzonderheden van deze challenge ligt in het feit dat de visies van studenten, komende van verschillende achtergronden, samengebracht moeten worden tot één oplossing. Fairuz Rabbani, WUR-student Nutrition and Health, merkt op dat je soms ongevoelig kunt worden voor de mening van anderen als je in een bubbel leeft met mensen van dezelfde achtergrond. Je hoort de mening van anderen wel aan, maar doet niet de moeite om hen echt te begrijpen. Wanneer je samen aan de slag gaat tijdens de BITT, moet je elkaar wel leren begrijpen om zo verder te komen. Gelukkig voelde iedereen in haar groep de ruimte om het aan te geven als ze de ander niet begrepen, een zeer leerzame ervaring. Ook Nikol, WUR-student Nutrition and Health, beaamt dat het leren begrijpen van iemand met een andere achtergrond belangrijk zal zijn voor het werkende leven later. De transdisciplinaire samenwerking is niet alleen een uitdaging voor de studenten, maar ook voor de begeleidende tutoren. Volgens tutor Joris Jaspers is het de kunst om het project zodanig te begeleiden dat iedere discipline tot zijn recht komt in het eindresultaat.

Leren, maar dan niet uit de boeken

De studenten in BITT werken samen op basis van ‘challenge-based learning’. Deze methode is voor sommige studenten niet zo vanzelfsprekend. Fairuz geeft aan dat ze het in het begin overweldigend vond om niet een uitgestippeld rooster met colleges te kunnen volgen, maar je eigen progressie zelf in de hand te hebben. ‘Naarmate het project vorderde werd ik beter in het maken van een planning en vond ik het zelfs fijn mijn eigen tempo te kunnen bepalen’, vertelt Fairuz. ‘Uiteraard moet je je natuurlijk wel houden aan de gestelde deadlines’, voegt ze er lachend aan toe. Ook is het oog in oog staan met een patiënt een nieuwe ervaring voor sommige studenten. ‘Een real-life casus werkt meer motiverend dan een fictief verhaal op papier’, merkt tutor Richard Horenberg op.

Al met al heeft er voor het vijfde jaar op rij weer een succesvolle editie plaatsgevonden van de BITT challenge, waarvoor iedereen bedankt. Op naar nieuwe, inspirerende samenwerkingen volgend jaar!

Klik hier voor meer informatie over de BITT challenge.