13
juni
2025
13/06/2025
16:00
TU/e, Innovation Space

U bent van harte uitgenodigd voor de lancering van het Springer-boek ‘Empowering the Next Generation of Entrepreneurial Change Agents: A Design Science Approach to Transforming Entrepreneurial Education’, onder redactie van Bart Derre (HOGENT/VUB) en Yvette Baggen (Wageningen University & Research) bij TU/e innovation Space (TU/e). Dit boek introduceert een innovatieve benadering van het ontwerpen, implementeren en evalueren van ondernemerschapsonderwijs dat veranderaars in staat stelt om duurzame maatschappelijke transformatie te stimuleren.

Hoofdspreker Rianne Poot, directeur van het Utrecht University, Centre for Entrepreneurship & Playground, reflecteert op een interactieve manier op het boek. Rianne is zelf een ondernemende veranderaar. Haar overtuiging is dat studenten in elke discipline baat hebben bij het internaliseren van een ondernemersmentaliteit. Studenten moeten zich veilig genoeg voelen om nieuwe ideeën uit te proberen, een paar keer te falen en te leren opstaan. Om dit mogelijk te maken, moeten we ondernemend onderwijs en educatieve ruimtes ontwerpen die studenten helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. Daarom heeft Rianne, in het licht van de complexe institutionele dynamiek, een ruimte voor breed ondernemerschapsonderwijs geopend en beheert ze momenteel in een niet-technische onderzoeksuniversiteit. Dat is vormgegeven als veilige ruimte voor studenten, docenten èn externen om te werken aan projecten met waarde voor de samenleving.

Het is belangrijk de volgende generatie ondernemende veranderaars in hun kracht blijven zetten. Vragen die ons na aan het hart liggen en die we graag willen overwegen tijdens de lezing zijn: Wat betekent het om een change agent te zijn in het hoger onderwijs? Wat biedt het boek jou als change agent? Hoe helpt het je – als je een onderzoeker, docent, beleidsmaker of andere belanghebbende bent – om ondernemend onderwijs vorm te geven? En welke kansen en uitdagingen zien we voor de toekomst?

Het lanceringsevenement is een fantastische kans om samen met Rianne en het auteurs teams na te denken over dergelijke vragen en in contact te komen met gelijkgestemde docenten, onderzoekers, beleidsmakers en andere belanghebbenden.

Aanmelden en programma

Mis de kans niet om deel uit te maken van een transformatieve beweging in ondernemerschapsonderwijs. Klik hier voor meer informatie en registratie.

Over het boek

Ontdek hoe dit boek ondernemerschap herdefinieert buiten de traditionele bedrijfsgrenzen, het legt de nadruk op duurzame impact en het toevoegen van waarde. Het biedt een schat aan theorieën, hulpmiddelen en modellen om het begrip van een ontwerpwetenschappelijke benadering van onderwijs te verdiepen. Het bevat concrete cases en praktische handvatten om deze concepten toe te passen in eigen onderwijs. Het boek bevat inzichten van een internationaal team van auteurs, wat het een uitgebreide bron maakt is voor lesgevers over de hele wereld.

In een tijdperk vol volatiliteit, complexiteit en onzekerheid, is het opleiden van toekomstgerichte veranderaars essentieel voor het aanpakken van urgente maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en de overgang naar een circulaire economie. Veranderaars spelen een cruciale rol bij het stimuleren van maatschappelijke transformatie en zij hebben de een mentaliteit en vaardigheden nodig die geschikt zijn om binnen complexe problemen te navigeren en zich aan te passen aan omgevingen vol onzekerheid. Onderwijs in ondernemerschap is een cruciale hefboom voor het bevorderen van dergelijke capaciteiten, door naadloos te integreren in het hoger onderwijs en in de context van een leven lang leren om veranderaars voor te bereiden op actieve, constructieve deelname aan maatschappelijke transities.

Dit boek introduceert een ontwerpwetenschappelijke onderzoeksbenadering van ondernemend onderwijs, waarbij de nadruk ligt op het ontwerp, de implementatie en de evaluatie van onderwijspraktijken die zijn afgestemd op diverse contexten.

Real-life casestudy’s illustreren hoe de design-science-benadering met succes is toegepast en bieden praktische inzichten voor docenten en onderzoekers die hun eigen onderzoek en onderwijspraktijken willen verbeteren.

Door theorie en praktijk te verbinden, biedt de ontwerpwetenschappelijke benadering een frisse kijk op ondernemend onderwijs. Het ontrafelt niet alleen de mechanismen achter effectief programmaontwerp, maar bevordert ook innovatie via continue, datagestuurde cycli van het verzamelen en verwerken van feedback. Deze aanpak maakt uiteindelijk de ontwikkeling mogelijk van empirisch onderbouwd ondernemerschapsonderwijs dat veranderingsagenten voorbereidt die in staat zijn om de noodzakelijke maatschappelijke transformatie in verschillende contexten te stimuleren.

Lees hier meer over het boek