Afgelopen vrijdag vond de finale van de Food for Health and Safety Challenge plaats. Tien teams van studenten van TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht presenteerden hun ideeën voor een nieuw voedselconcept voor Defensie. De opdracht die de studenten afgelopen februari kregen was om te zorgen dat militairen op missie een duurzame, voedzame en smakelijke maaltijd voorgeschoteld krijgen. Het winnende idee is Bunch of Boxes, dat vacuüm verpakken, energiereductie en voedselverspilling centraal stelt door nieuwe technieken te gebruiken.

In de challenge werken de vier instellingen samen met de ministeries van Defensie en van Economische Zaken. Generaal Frits van Dooren, Defensie, en Ineke Lemmen, programmamanager talentenprogramma Verzilver Je Talent van EZK hebben de partijen bij elkaar gebracht en hen gevraagd om met vernieuwende en verrassende ideeën te komen. De studenten presenteerden hun concepten vrijdag aan een expertpanel, bestaande uit experts van Defensie, een startup-scout en de CEO van de startup Orbisk die een tool heeft ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. Deze jury was zeer tevreden over de kwaliteit en diversiteit van de ideeën bij alle studententeams. ‘Door de zeer hoge kwaliteit van de concepten is er genoeg food for thought’.

Bunch of Boxes

Het winnende team bedacht het concept Bunch of Boxes, en dankte de overwinning aan een goede analyse van het probleem, een volledige uitwerking van het concept en een mooie presentatie in een rapport. Het concept heeft verschillende oplossingen bij elkaar gebracht: een app waarmee de soldaat de maaltijd kan kiezen en beoordelen, een algoritme om voedselverspilling tegen te gaan en de mogelijkheid om energie uit afval terug te winnen. Daarnaast heeft het team een manier bedacht om voedsel goed en duurzaam te conserveren. Volgens de jury een overtuigend totaalconcept. Generaal van Dooren: ‘Een mooie combinatie van nieuwe technieken en realistisch ideeën. Er is aan heel veel verschillende aspecten van het voedselconcept gedacht zoals voedselverspilling en energiereductie. De pitch en het plan zijn grondig doordacht, goed geschreven en veel details zijn uitgewerkt waardoor het zeer overtuigend is.’

Het winnende team bestaat uit studenten Marloes van der Burgt (TU/e, Psychology & Technology), Max Kevers (WUR, Nutrition and Health), Silke Dijkstra (WUR, Nutrition and Health), Ilse Plantinga (WUR Food Technology – Product Design & Ingredient Functionality), Madhumitha Muthurajan (WUR, Food Technology), Iris Oud (WUR, Animal Sciences) en Thijs Benschop (UU, Biology).

Samenwerking

Ineke Lemmen: ‘Samenwerken aan een uitdaging als deze, verbindt de studenten van verschillende instellingen en zorgt voor dwarsverbanden, die noodzakelijk zijn om hedendaagse complexe maatschappelijke problemen op te lossen’. De studenten hadden gedurende de challenge de mogelijkheid elkaar offline te ontmoeten op een militaire basis en met soldaten te spreken over de challenge. Hierdoor was het gemakkelijker voor de studententeams om elkaar te leren kennen en gezamenlijk goed in te spelen op de wensen en behoeftes van de militairen. De challenge heeft voor Defensie een aantal interessante ideeën opgeleverd die toegepast kunnen worden bij de vervanging van de mobiele satelliet keuken in 2023.