In de Covid Challenge werkten studententeams aan innovatieve, niet-repressieve maatregelen om de impact van Covid-19 op het dagelijkse leven van de inwoners van de stad Utrecht te beperken. In de oplossingen die werden bedacht, werden disciplines op het gebied van gezondheid, techniek, economie, gedrag en duurzaamheid met elkaar gecombineerd.
De Covid-19-pandemie betekende wereldwijd een nieuwe realiteit voor het dagelijkse leven van veel mensen. De gemeente Utrecht zocht naar oplossingen voor haar burgers, oplossingen die zowel voldeden aan alle coronamaatregelen als de belasting op het gebied van gezondheid, economie en sociaal verkeer minimaliseerden. Daarbij werd met name gekeken naar specifieke risicogroepen, die meer te maken hadden met de beperkende maatregelen en een groter risico liepen om geïnfecteerd te worden.
Details
De cursus stond open voor alle derdejaars bachelorstudenten en masterstudenten van verschillende disciplines en achtergronden binnen TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht. Studenten werkten in multidisciplinaire teams om gezamenlijk over de grenzen van disciplines heen naar oplossingen te zoeken. De teams werden begeleid door experts in het veld, zoals epidemiologen, beleidsmakers, sociologen en economen, evenals door coaches die het proces ondersteunden. Aan het einde van de cursus presenteerden de studententeams hun ideeën en oplossingen. De gemeente Utrecht trad op als opdrachtgever en beoordeelde de concepten in relatie tot het beleid en de visie van de gemeente op de Covid-maatregelen.
Het was een cursus van 3,5 EC, ongeveer 12 uur per week, die liep van 19 april tot 11 juni 2021. Van deze 12 uur hadden studenten ongeveer 4 uur per week online les of namen zij deel aan workshops van experts.