Ons Centre for Living Technologies organiseerde in juli 2022 het Nederlandse iGEM (The International Genetically Engineered Machine Foundation) symposium. Van 26 oktober – 28 oktober vindt in Parijs de wereldwijde iGEM 2022 Grand Jamboree plaats.

De iGEM Foundation is een organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor de bevordering van synthetische biologie, onderwijs en competitie, en de ontwikkeling van een open gemeenschap voor samenwerking. iGEM organiseert jaarlijks een wereldwijde studentenwedstrijd voor synthetische biologie, iGEM Grand Jamboree, waarbij de teams projecten van begin tot eind creëren – van brainstorm tot proof of concept. De projecten bieden studenten de kans om hun kennis toe te passen en de grenzen van de synthetische biologie te verleggen door unieke uitdagingen in hun lokale gemeenschap aan te pakken.

Nederlandse iGEM bijeenkomst

Dit evenement is bedoeld om alle Nederlandse iGEM-teams samen te brengen, zodat ze met elkaar kunnen communiceren, netwerken en mogelijke partnerschappen voor de iGEM-competitie verkennen. 51 studenten van 6 Nederlandse universiteiten (TU Delft, TU/e, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en Research) namen deel aan het evenement. Studententeams presenteerden hun projecten, waarna een brainstormsessie volgde waarbij elke groep de kans kreeg om één op één te discussiëren/netwerken met de andere groepen. De studenten discussieerden over samenwerking op het gebied van onderzoek en outreachactiviteiten.

Wereldwijde iGEM bijeenkomst

De iGEM 2022 Grand Jamboree vindt plaats van 26 – 28 oktober 2022 in Parijs, met 7000 deelnemers, waaronder studenten, academici, investeerders, vertegenwoordigers van de industrie, op het gebied van synthetische biologie. Meer dan 350 iGEM-teams presenteren hun projecten aan de wereld.